STIGLA VAM JE POŠTA- POKLANJANJE U VREME PANDEMIJE

U proteklih nekoliko nedelja, promenili smo svakodnevnicu na način koji je teško bio zamisliv pre. Kad je postalo evidentno da mere zaštite protiv korona virusa ulaze u svaku zemlju i utiču na živote svakog od nas, morali smo da priznamo - gledali smo to u filmovima, slušali smo od stručnjaka, zamišljali kako bi to izgledalo primenjeno u ličnom prostoru svakog od nas, ali to je bilo daleko od prave pripreme. 

Nismo ni slutili koliko smo se navikli da jedan veliki deo života provodimo napolju. Koliko često i dugo, sedimo u restoranima i kafićima, šetamo, obilazimo radnje, putujemo... Bavimo se sportom, idemo na proslave, tražimo iskustva, stvaramo doživljaje – u gradu, van njega, u neistraženoj prirodi... PRILIKA ZA PROMENE 

Iako ponekad nije lako postmatrati trenutnu situaciju, izolaciju, samoizolaciju ili distanciranje, kao priliku da postanemo bliskiji sa sobom i sa drugima, zapravo za to ima mnogo načina, a razloga još i više. 

Dakle, karantin - ne samo što ćemo provesti vreme sa najbližima, već iako živimo sami – imamo priliku i način da više komuniciramo sa drugima. Naravno da ništa ne može zameniti komunikaciju uživo, u fizičkom prisustvu dragih ljudi, ali ima i onih prostora koje smo u mogućnosti da delimo. Internet nam pruža priliku da budemo jedni sa drugima, na različite načine, i da zaista vreme fizičkog distanciranja, bude vreme emotivnog zbližavanja. 

Upoznajmo kolege na drugi način, iz drugih uglova, dok svi zajedno radimo iz svojih domova. Podelimo utiske, brige i dileme oko novonastale situacije sa prijateljima, javimo se onima o kojima smo mislili a nikako nismo pronašli vremena da pozovemo. Birajmo da oraspoložimo i obradujmo drage, rešimo stare konflikte, obeležimo godišnjice, važne datume... Obećajte svojoj majci, drugarici ili devojci, opuštajuću masažu ili SPA paket. Oprobajte se sa svojim dečkom u streljani, rezervišite taj skok padobranom koji tako dugo priželjkujete. Poklonite svojim najstarijim dragima, kojima je možda sada najteže, tretmane, porodične izlete, degustacije. Ponudite im svetle i prijatne doživljaje, kada sve ovo prođe. Tako ne samo da pokazujemo da nam je stalo, ne samo da poklanjamo da bismo obeležili važan datum – stvaramo čitav jedan novi svet, kojim spašavamo budućnost, i kojim nas budućnost spašava, od svakodnevne tenzije sadašnjosti. Niko nam ne može zabraniti da planiramo. DRUGA PERSPEKTIVA, NA POKLON 

Spremni smo da optužimo savremeno društvo za pojavu virusa i stroge mere zaštite, zašto ne bismo izlečili neke od posledica upravo savremenom tehnologijom? Umesto što se samo informišemo preko interneta (što ponekad znači i more dezoinformacija i izvore panike), uživajmo u onome što može da nam pruži. Podelimo svoje iskustvo, znanje, vreme - on line. Čak i planirani susreti i proslave, ne moraju da budu odloženi. Možemo da poklonimo preko Posebnog poklona, možemo da se pridružimo jedni drugima na ovaj način. Vaučeri važe godinu dana, zamena je moguća, biranje vam otkriva šta želite da priuštite sebi, vodi vas u svet doživljaja i ugođaja, približava vas željama vaših dragih. Pitate se šta on ili ona želi, možete li naći nešto za baku ili deku (koliko dugo već nisu izašli napolje?), šaljete linkove drugarici i drugu, pitate da li bi više volela streljanu ili skok padobranom, šta misli o masaži ili degustaciji koktela? Otkrivate da možete naučiti kulinarske veštine on line i iz svoje kuće? Dakle, ne samo da ćete pronaći poseban poklon, nalazite novu perspektivu, novi ugao posmatranja, i svet novih planova, na poklon.  


ODMOR; PUTOVANJE; 

I što je veoma važno – možemo da planiramo zajedno. Uz mere zaštite i mnogo brige jednih o drugima i jednih za druge, i ova nemila situacija uskoro će biti poučna prošlost. Planiranje budućnosti, i organizovanje trenutaka opuštanja ili novih doživljaja, važno je ne samo kao deo takozvanog pozitivnog stava, to je preporučeni elemenat mentalne higijene, podjednako važan kao i drugi vidovi, i sigurno – način borbe sa izazovnim periodom, u svakom smislu. Krenite u izviđanje, istražite različite opcije, čekanje na realizaciju u stvari je idealno vreme za pripremu. Pošaljite poklon mejlom, priuštite i sebi da vam stigne takav jedan, poseban, podstaknite ostvarenje dobrim planom, već sad, u nekoliko klikova - stigla vam je pošta, odličan plan.